img-0

Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

av Antti Ekström | 2024-02-25 | Artificiell intelligens, E-postmarknadsföring, Företagande, Kommunikation, Marknadsföringsautomation

Uppdaterad:
2024-02-29
Antal ord:
2426
Lästid:
11 minuter

Vill du förbättra kundupplevelsen på din företagswebbplats? Är du trött på att spendera tid och resurser för att hantera upprepade förfrågningar? Eller är du egenföretagare med alla bollar i luften? Lösningen på dina problem kan ligga i den senaste tekniska innovationen: AI-chattbotar som drivs med den senaste generationens teknik ChatGPT.

Eftersom tekniken utvecklas just nu i en aldrig tidigare skådad takt av snabbhet, är det ingen överraskning att företag vänder sig till artificiell intelligens (AI) för hjälp. Och detta innebär även att traditionella chattbotar nu integreras med AI-teknologi. Dessa AI-chatbots effektiviserar inte bara din kundservice utan ger också en personlig och effektiv kommunikationsupplevelse för dina kunder.

I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa fördelarna med att integrera en AI-chattbot på din företagswebbplats. Från ökad effektivitet till kostnadseffektivitet, och varför AI-chattbotar är ett måste i dagsläget för alla moderna företag som vill ligga steget före konkurrenterna.

Låt oss kika vidare.

Vad är en chattbot?

Till att börja med innan vi går in djupare på varför du ska överväga att ha en AI-chattbot på din webbplats, så behöver vi först förstå vad en chattbot är. Det finns i dag olika typer av chattbotsvarianter och många olika leverantörer av dessa.

Chattbotar, även kända som chattrobotar eller bara bots, är programvarualgoritmer som används för att simulera mänsklig interaktion genom konversation. Dessa botar används ofta på webbplatser för att automatiskt besvara frågor, ge information, eller guida användare genom olika processer. Genom att använda förprogrammerade svar och ibland även maskininlärningstekniker, kan chattbotar kommunicera med användare på ett naturligt sätt och tillhandahålla hjälp eller lösa problem i realtid. Chattbotar används i en rad olika sammanhang, inklusive kundsupport, e-handel, utbildning och underhållning.

Olika typer av chattbotar

Det finns generellt fyra typer av chattbotar, och en ytterligare en ny, som kan användas på webbplatser. De kategoriseras normalt som:

  1. Livechatt: Tillåter interaktion i realtid mellan webbplatsbesökare och kundsupportrepresentanter.
  2. Regelbaserade chattbotar: Använder förbestämda regler och villkor för att svara på användarinmatning.
  3. Chattbotar: Använder artificiell intelligensalgoritmer, såsom Natural Language Processing (NLP), för att hålla naturliga samtal med användare, som lär sig baserat på tidigare konversationer. Har också förprogrammerade svar. Kallas även för NLP-chattbotar eller AI-chattbotar.
  4. Hybrida chattlösningar: Kombinerar både livechattagenter och AI-chattbotar för att förbättra kundupplevelsen och minska operativa kostnader.
  5. AI-chattbotar (nya generationen): AI-chattbotar som inkluderar teknik från senaste generationens AI som exempelvis GPT som är samma som ChatGPT från företaget OpenAI. Ger unika svar och liknar mänsklig konversation. De kan även ha hybridlösningar som regelbaserade konversationer i kombination med AI.

Dessa kategorier överlappar delvis, särskilt när man överväger hybrida lösningar som nyttjar både regelbaserade och AI-tekniker. Dessutom finns det andra former av chattlösningar, som vanliga chattar man har på sin mobiltelefon som kan integreras till en webbplats, som Messenger och WhatsApp.

I detta blogginlägg så kommer vi att fokusera främst på nya generationens AI-chattbotar som baserar sin teknik på GPT (samma som ChatGPT gör). Så när vi nu fortsättningsvis säger AI-chattbot, avser vi nya generationens.

Vad är en AI-chattbot?

Till skillnad mot vanliga chattbotar som använder NLP eller förprogrammerade svar, så finns det i dag en ny generation chattbotar som baseras på AI-teknologi, så kallade AI-chattbotar. Chattbotar brukar även kallas AI-chattbotar, men den nya generationens AI-chattbotar använder faktiskt riktig AI som exempelvis baseras på samma teknik som ChatGPT. Du har säkert testat och kanske använder ChatGPT ofta, och vet hur effektivt och snabbt den besvarar frågor som ställs.

Med denna nya AI-teknologi, så har några lösningar på marknaden tillkommit där man kombinerat denna typ av AI-teknik i chattbotar, och fått en ny generation AI-chattbotar som är betydligt vassare och mer personliga än de äldre varianterna. De kräver dessutom mindre planering där man tidigare behövde strukturera upp fiktiva kommunikationsflöden beroende på av en trolig webbplatsbesökare kanske skulle fråga. Nu kan man låta AIn besvara detta helt själv, utifrån att man tränat den med bakgrundsfakta om ens företag och produkter eller tjänster, som kan vara den information man har på sin webbplats.

Vi på MediaDoer brukar även kalla våra egna AI-chattbotar för AI-assistenter, då är en extra assistent i ens verksamhet som inte har några arbetsgivaravgifter och jobbar dygnet runt på din webbplats.

Statistik gällande chattbotar

  • Chattbotar förväntas spara företag 2,5 miljarder timmar och $8 miljarder under de kommande två åren, vilket visar chattbotarnas effektivitet och kostnadsbesparande potential. Källa.
  • 80 procent av företagen rapporterar betydande förbättringar i hastigheten för att lösa klagomål, och över 80 procent har noterat förbättrad samtalsvolymbearbetning med AI, vilket lyfter fram de operativa fördelarna med chattbotar. Källa.
  • Över hälften av företag som använder chattbotar upptäcker att de genererar fler högkvalitativa leads och företag som tillhandahåller engagerande chattbotsupplevelser av hög kvalitet, ser 70 procent fler kunder interagera och svara på dem. Källa.
  • 59 procent av kunderna förväntar sig att en chattbot ska svara inom 5 sekunder, vilket betonar vikten av snabbhet och möjligheten att erbjuda support dygnet runt. Källa.
  • 69 procent av konsumenterna var nöjda med sin senaste interaktion med en chattbot, vilket tyder på en hög nivå av acceptans och tillfredsställelse med chattbotsinteraktioner. Källa.

Öka kundengagemanget med en AI-chattbot

Genom att integrera en AI-chattbot i din företagswebbplats kan du förbättra kundengagemanget avsevärt. Denna banbrytande teknik möjliggör sömlös interaktion med dina webbplatsbesökare, vilket ger dem omedelbara svar och personlig hjälp. Med förmågan att förstå naturligt språk och sammanhang kan en AI-chattbot korrekt hantera kundfrågor, vägleda dem genom inköpsprocessen och erbjuda värdefulla rekommendationer.

Förbättra svarstiden och effektiviteten

Att prioritera svarstid och effektivitet i kundinteraktioner är nog en av de viktigaste faktorerna som kunder uppskattar. Att integrera en AI-chattbot (som drivs med GPT) på din företagswebbplats, är ett strategiskt drag som kan förbättra dessa svarstider avsevärt. Med AI-chattboten så kan den snabbt analysera och förstå kundfrågor, vilket ger snabba och korrekta svar. Genom att förbättra svarstiden och effektiviteten kan du effektivt möta kundernas förväntningar, förbättra nöjdheten och i slutändan driva positiva affärsresultat.

Dessutom fungerar AI-chattbot dygnet runt, vilket säkerställer att kunderna får support dygnet runt, oavsett tidszon eller helgdagar. Inget mer väntande för kunder att få svar från företaget när de frågar något i chatten under helgdagar, utan de kan direkt få respons av AI-chattboten. Även mitt i natten när ditt företag är stängt. Denna nivå av tillgänglighet och lyhördhet förbättrar inte bara kundnöjdheten utan ökar också konverteringar och försäljning.

Spara tid och resurser på kundsupport

Att implementera en AI-chattbot på din företagswebbplats kan avsevärt spara tid och värdefulla resurser när det gäller kundsupport. I stället för att enbart förlita sig på mänsklig interaktion (via en livechatt) för att hantera kundförfrågningar och problem, kan en AI-chattbot hantera en stor mängd kundinteraktioner samtidigt, dygnet runt. Detta innebär snabbare svarstider och minskade väntetider för dina kunder, vilket resulterar i förbättrad kundnöjdhet.

Dessutom kan en AI-chattbot ge omedelbara och exakta svar på vanliga frågor, vilket minskar behovet av repetitiva och tidskrävande supportärenden. Du slipper till och med skapa en FAQ-sida med en massa arbete att samla vanliga frågor och svar.

All denna tid kan du eller dina medarbetare fokusera på annat i din verksamhet. Alltså du får mer gjort med hjälp av denna AI-assistent.

Kan konversera på alla språk

Visste du att den nya generationens AI-chattbotar kan i princip konversera på vilket språk man vill? För tidigare AI-chattbotar behövde man inte bara träna och bygga komplicerade konversationsflöden, utan även göra det per språk. Extremt tidskrävande och resurskrävande där språkexperter behövdes. Nu med den nya generationens AI-chattbotar kan du förutbestämma vilket språk AI-chattboten ska konversera på. Så har du en webbplats med flera språk, kan du ha flera chattbotar som är tränade på respektive språk.

Öka försäljningen och konverteringarna utan ansträngning

Genom att integrera en AI-chattbot på din företagswebbplats kan du enkelt öka försäljningen och konverteringarna. AI-chattboten kan interagera med besökare i realtid, assistera och ta itu med deras förfrågningar snabbt. Denna sömlösa interaktion förbättrar användarupplevelsen och uppmuntrar kunderna att fatta säkra köpbeslut. Med sin förmåga att hantera flera konversationer samtidigt säkerställer AI-chattboten att ingen kund lämnas obevakad, vilket leder till ökad kundnöjdhet och lojalitet.

Genom att nyttja kraften i AI-teknik kan du enkelt ta din försäljning och konverteringar till nya höjder, helt utan ansträngning.

Kan samla in leads på autopilot

Man kan också programmera AI-chattboten att samla in leads, i form av exempelvis namn och e-postadresser från webbplatsbesökaren. Detta görs när webbplatsbesökare interagerar med AI-chattboten som frågar efter dessa uppgifter, exempelvis i utbyte mot att få ett nyhetsbrev eller att man vill att företaget ska kontakta webbplatsbesökare personligen, som i ett försäljningssyfte. Man kan koppla en AI-chattbot sen mot olika andra programvaror, som ett e-postnyhetsbrevsprogram som populära MailChimp, där e-posten skickas dit och sen skickas ett nyhetsbrev ut. Allt på automatik.

Man kan även koppla ihop andra applikationer till AI-chattboten, som ens CRM-system, genom API-lösning som Zapier.

Gör konkurrenterna avundsjuka

För att förbli konkurrenskraftig på marknaden är det viktigt att anamma innovativ teknik som kan förbättra din affärsverksamhet och kundinteraktioner. Genom att implementera en AI-chattbot som drivs med ChatGPT på din företagswebbplats, så kan du ta ett viktigt steg mot att uppnå detta mål. AI-chattboten låter dig ge omedelbara och korrekta svar på kundförfrågningar, vilket säkerställer en sömlös och effektiv kommunikationsprocess. Detta förbättrar inte bara kundnöjdheten utan hjälper också ditt företag att sticka ut på en konkurrensutsatt marknad.

Genom att ligga i framkant inom teknik och utnyttja kraften i AI kan du säkerställa att ditt företag förblir konkurrenskraftigt och lyhört för ständigt föränderliga kundbehov. Och säkerligen gör dina konkurrenter avundsjuka.

Kostnadseffektivt att använda en AI-chattbot

Eftersom du som företag eller webbplatsägare slipper att spendera en massa tid på att besvara frågor genom en traditionell livechatt, så kan du använda denna tid till annat då AI-chattboten tar hand om detta i stället. Tid är pengar. Och det finns AI-chattbotar som är kostnadseffektiva och inte alls är så dyra som man kanske tror. Det finns dyra, men hittar man kostnadseffektiva AI-chattbotslösningar så kan det vara en vinst för dig och ditt företag.

Vilken AI-chattbot ska jag välja?

Att veta vilken AI-chattbot som man ska välja till sin webbplats kan vara tidskrävande. Det finns många på marknaden och många valmöjligheter. Att den också är av senaste generationen där den använder AI-teknik, kan vara svårt att ta reda på då det kan vara klassisk AI-chattbot med förutbestämda svar och inte ChatGPT. Kostnadseffektivitet är något som är en av de stora vinsterna med en AI-chattbot (som vi tidigare diskuterat), så där gäller det att hitta en som uppfyller det kriteriet. Många har också begränsningar i antalet interaktioner som får göras mellan webbplatsbesökare och AI-chattboten per månad.

Vi på MediaDoer erbjuder och levererar färdiga AI-chattbotar till företag och webbplatser, som baseras på den senaste generationen och utan begränsningar på antal interaktioner. Läs lite längre ner här på sidan så berättar vi mer om det.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, att införliva en AI-chattbot, specifikt en som drivs av GPT / ChatGPT, är ett smart beslut för många företagswebbplatser. Det förbättrar inte bara kundupplevelsen genom att tillhandahålla effektiva och personliga interaktioner, utan det sparar också tid och resurser för ditt företag, och kan även samla in leads. Genom att nyttja senaste AI-teknikens avancerade funktioner kan du ligga steget före konkurrenterna och förbättra den totala kundnöjdheten.

Så varför vänta? Det är dags att dra nytta av detta värdefulla verktyg och lyfta ditt företag till nästa nivå. Dina kunder kommer att tacka dig, och du även dig själv.

Optimera din webbplats med vår AI-chattbot

Få framtidens leads med vår AI-chattbot

Optimera din webbplats med vår AI-chattbot och konvertera dina webbplatsbesökare till kunder. Du behöver inte leta längre efter en chattbot till din webbplats, du kan få den av oss! Vår AI-chattbot är den senaste generationens som använder både regelbaserade flöden och AI som är samma som ChatGPT-teknik.

Med vår AI-baserade chattbot kan du ta din onlineverksamhet in i framtiden.

Med en AI-chattbot som förstår vad dina besökare frågar efter, så kan den guida och svara på frågor om ditt företag, tjänster och produkter. Och samla in leads som du kan bearbeta. Fungerar på alla språk, och kan konversera med dina kunder obegränsat. Allt detta på autopilot, dygnet runt.

Intresserad?

Om du är intresserad av vår AI-chattbot till din webbplats, kontakta oss för mer information som pris, och få testa en demo av den. Vi visar den gärna och hittar en optimal lösning för dina behov. Vi anpassar våra AI-chattbotar på flera sätt till olika företagswebbplatser. Ingen förbindelse att köpa något!

Antti Ekström

Antti Ekström

Marknadsförare

Marknadsförare med stort intresse för digital och automatiserad marknadsföring samt företagande. Driver MediaDoer. Nätverka med mig på LinkedIn!
Föregående Nästa
7 sätt att generera leads på autopilot

7 sätt att generera leads på autopilot

Leads - en avgörande komponent för varje företags framgång. Men vad är egentligen leads och varför är det så viktigt? Inom affärsterminologi refererar leads till potentiella kunder som visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att lämna sina...

läs mer
3 grundprinciper för copywriting

3 grundprinciper för copywriting

Överallt, från reklamskyltar på gatan till Internet, finns en överflöd av information och distraktioner. Det är viktigt att ditt budskap sticker ut och når fram till din målgrupp. Här är tre grundläggande principer för effektiv copywriting som du kan använda när du...

läs mer

Kostnadsfri kunskap för dig

Vi har ett växande bibliotek med guider, mallar, checklistor och annat inom marknadsföring, som du kan få tillgång till helt kostnadsfritt. Kolla in Resursbiblioteket här.

"

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!