img-0

Vad är inbound marketing? Så attraherar du kunder

av Antti Ekström | 2023-04-7 | Inkommande marknadsföring, Innehållsmarknadsföring, Marknadsföring, Marknadsföringsstrategi

Uppdaterad:
2023-04-15
Antal ord:
1470
Lästid:
7 minuter

I dagens digitala tidsålder, har marknadsföringsstrategier utvecklats dramatiskt som är ett svar på snabbt föränderliga kundpreferenser och beteenden. Övergången från traditionella metoder till digital marknadsföring har gett upphov till strategin inbound marketing. På svenska är ett mer korrekt namn inkommande marknadsföring, som vi därför använder i detta blogginlägg. Som en marknadsföringsstrategi, blir inkommande marknadsföring allt populärare på grund av dess effektivitet när det gäller att locka och engagera potentiella kunder på ett kostnadseffektivt sätt. Men vad är inbound marketing? Vi ska kolla lite mer närmare på det här.

Inbound marketing handlar om att attrahera kunder

Inkommande marknadsföring är en väletablerad och mycket effektiv strategi för att attrahera kunder till ditt företag. Begreppet inbound marketing myntades 2004 av grundarna till Hubspot som menade att människor hade blivit för bra på att ignorera “störande” annonser.

Det är en helhetssyn som kopplar samman olika taktiker som innehållsskapande, sociala medier, sökmotoroptimering, e-postmarknadsföring, och många fler. I stället för att nå din målgrupp med “utgående” traditionell reklam (outbound marketing), så fokuserar inkommande marknadsföring på att skapa värdefullt och pedagogiskt innehåll som etablerar ditt företag som en branschledare och bygger förtroende, där leads och kunder kommer till dig. Genom att nyttja kraften i inkommande marknadsföring, kan företag locka högkvalitativa leads som är mer benägna att omvandlas till betalande kunder på lång sikt – vilket är målet.

Inkommande marknadsföring är också en kundorienterad strategi, med målet att bygga förtroende och skapa långsiktiga relationer. Genom att tillhandahålla värdefull information i varje steg av köparens resa (buyers journey), gör inkommande marknadsföring det möjligt för företag att bygga relationer med sina kunder, främja lojalitet och upprepa affärer. Genom att förse dem med relevant information och resurser kan det hjälpa dem att fatta bra beslut för sin verksamhet.

Denna strategi har varit framgångsrik för många företag i alla storlekar, platser och industrier. Även i dag har strategin en viktig del i många framgångsrika marknadsföringsstrategier.

Skapa värdefullt innehåll som tilltalar

Inkommande marknadsföring avser processen att attrahera, engagera och glädja (attract, engage, delight) kunder genom att förse dem med värdefullt innehåll som uppfyller deras behov och intressen. En kritisk aspekt av inkommande marknadsföring är att skapa innehåll som resonerar med din målgrupp. Detta innehåll bör vara informativt, pedagogiskt och relevant för deras behov i syfte att bygga förtroende och trovärdighet över tid. Framgångsrika marknadsförare bygger relationer med sin publik på detta sätt när de använder denna strategi. Innehållet ska ses som hjälpsamt och informativt.

När du skapar värdefullt innehåll kommer din målgrupp att se ditt varumärke och företag som en betrodd tankeledare i din bransch. När de är redo att göra ett köp, de kommer att vara mer benägna att engagera sig med ditt företag.

Några intressanta fakta om inkommande marknadsföring

Finns det något faktabaserat stöd för att påstå att inkommande marknadsföring (inbound marketing) verkligen fungerar? Jo då, det finns det. En sån sak är att det kostar 61 procent lägre att få ett lead från inkommande marknadsföring jämfört med utgående marknadsföringsmetoder. Ett annat exempel är att 80 procent av människor ignorerar Google-annonser, vilket tyder på vikten av att använda inkommande marknadsföring som en marknadsföringsstrategi.

Den inkommande marknadsföringstaktiken

Inkommande marknadsföring (inbound marketing) är en strategi som fokuserar på att locka kunder genom en mängd olika metoder, inklusive sociala medier, innehållsmarknadsföring och sökmotoroptimering (SEO). En av de främsta fördelarna med inkommande marknadsföring är förmågan att positionera ditt varumärke som en tankeledare i din bransch. Genom att tillhandahålla användbart innehåll och resurser till din publik, skapar du förtroende och expertis inom ditt område. Detta gör ditt varumärke och företag känt som en pålitlig och pålitlig informationskälla.

SEO säkerställer att din webbplats är synlig och tillgänglig för användare som söker efter produkter eller tjänster som ditt företag erbjuder. Innehållsmarknadsföring innebär å andra sidan att skapa och dela högkvalitativt innehåll (t.ex. artiklar, videor, guider och infografik) som lockar och engagerar din målgrupp. Sociala medier är en annan viktig del av inkommande marknadsföring. Det gör att företag kan nå sina kunder på plattformar som Twitter, Instagram, LinkedIn och Facebook.

Tillsammans skapar dessa metoder ett omfattande och effektivt tillvägagångssätt för att locka potentiella kunder till ditt företag. Genom att tillhandahålla värdefull information och bygga relationer med din publik, kan inkommande marknadsföring bidra till att öka varumärkesmedvetenheten, generera leads, och i slutändan driva försäljningen. Detta gör det mer troligt att människor kommer att välja ditt företag framför dina konkurrenter.

Inkommande marknadsföring är kostnadseffektiv och långsiktig

En av de viktigaste fördelarna med inkommande marknadsföring är att det är oftast billigare än traditionella marknadsföringsmetoder, såsom direktreklam, tidningsreklam, kallsamtal och TV-annonser. Med inkommande marknadsföring, kan företag skapa kvalitetsinnehåll, etablera sin onlinenärvaro, och optimera deras webbplats för sociala medier och sökmotorer allt till en oftast bråkdel av kostnaden för utgående marknadsföringsmetoder. Till skillnad från traditionell marknadsföring bygger dessutom inkommande marknadsföring kundrelationer på lång sikt, vilket skapar en hållbar fördel på dagens mycket konkurrensutsatta marknad.

Inkommande marknadsföring är en modern strategi inom marknadsföring som fokuserar på att attrahera, engagera och glädja potentiella kunder.

Strategiskt förhållningssätt och löpande analys

Medan inkommande marknadsföring kan vara ett mycket effektivt sätt att producera leads och öka konverteringar, så krävs det ett strategiskt tillvägagångssätt och löpande analys för att optimera strategin och få bästa möjliga resultat. För att skapa en effektiv inkommande marknadsföringsstrategi, måste du först noggrant definiera din målgrupp och köparpersonas (buyer personas) och där sedan skapa innehåll för att tillgodose deras behov och intressen på ett specifikt sätt. Detta innehåll ska sedan distribueras via en rad kanaler som på webbplatsen, sociala medier och e-postutskick för att nå så många människor, helst rätt målgrupp, som möjligt.

Att kontinuerligt övervaka och analysera dina resultat är viktigt. Förfina din strategi efter behov för att säkerställa att du uppnår dina mål.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med inbound marketing eller inkommande marknadsföring är att den genererar organisk trafik, vilket är kostnadseffektivt och hållbart. Dessutom gör den det möjligt för företag att etablera en stark varumärkesidentitet och bygga relationer med kunder. Men metoden har dock också sina nackdelar. Det tar tid och kraft att skapa innehåll av hög kvalitet och bygga upp en stark närvaro på nätet. Och det kanske inte passar alla företag, eftersom vissa branscher har en begränsad närvaro på nätet eller kräver andra marknadsföringsmetoder och strategier. Resultaten som ska uppnås med strategin kan ta mycket längre tid än andra strategier. Det är viktigt att företag väger för- och nackdelar med inkommande marknadsföring, precis som med mycket annat innan de bestämmer sig för om de ska anta denna metod.

Sammanfattning

Kort sagt, inbound marketing eller inkommande marknadsföring är en kundorienterad strategi för marknadsföring som fokuserar på att få in potentiella kunder och förse dem med information och resurser för att hjälpa dem att fatta bra beslut. Det handlar om att skapa innehåll som tilltalar målgruppen, optimera innehållet för sökmotorer, marknadsföra det genom olika kanaler och vårda leads tills de är redo att köpa. Inkommande marknadsföring har blivit allt populärare de senaste åren på grund av dess effektivitet när det gäller att nå och engagera publiken på ett mer organiskt sätt.

Genom att implementera inkommande marknadsföringsstrategier, kan företag bygga förtroende, etablera tankeledarskap, och i slutändan driva mer försäljning.

Antti Ekström

Antti Ekström

Marknadsförare

Marknadsförare med stort intresse för digital och automatiserad marknadsföring samt företagande. Driver MediaDoer. Nätverka med mig på LinkedIn!
Föregående Nästa
7 sätt att generera leads på autopilot

7 sätt att generera leads på autopilot

Leads - en avgörande komponent för varje företags framgång. Men vad är egentligen leads och varför är det så viktigt? Inom affärsterminologi refererar leads till potentiella kunder som visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att lämna sina...

läs mer
Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Vill du förbättra kundupplevelsen på din företagswebbplats? Är du trött på att spendera tid och resurser för att hantera upprepade förfrågningar? Eller är du egenföretagare med alla bollar i luften? Lösningen på dina problem kan ligga i den senaste tekniska...

läs mer

Kostnadsfri kunskap för dig

Vi har ett växande bibliotek med guider, mallar, checklistor och annat inom marknadsföring, som du kan få tillgång till helt kostnadsfritt. Kolla in Resursbiblioteket här.

"

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!