img-0

Sökmotoroptimering – Grunder i SEO

Vad SEO är och hur du kommer igång

Sökmotoroptimering (SEO), eller sökoptimering och sökordsoptimering, är en viktig del av digital marknadsföring som hjälper till att driva organisk trafik till webbplatser och innehåll. SEO är processen att optimera en webbplats eller innehåll för att rankas högre i sökmotorns resultatsidor (SERP). Genom att förbättra synligheten i SERP:er, företag kan öka sin webbplatstrafik, bygga sitt varumärke, och generera leads och nya kunder.

I den här guiden kommer vi att diskutera grunderna för SEO och hur du kommer igång med SEO för din webbplats eller innehåll. Vi kommer att ge en översikt över vad SEO är, vilka element du bör tänka på för SEO och några av de bästa metoderna för att optimera din webbplats eller innehåll. Med denna information i handen kommer du att kunna skapa en grundläggande SEO-strategi och se till att din webbplats eller ditt innehåll är korrekt optimerat för sökmotorns framgång. I denna guide finner du även en ordlista med förklaringar för sökmotoroptimering. Målet är att hjälpa dig att förstå grunderna i SEO så att du smidigt kan starta din SEO-resa. SEO är ett mycket brett område och kräver både kunskap, tid och tålamod att genomföra.

Bakgrund om sökmotoroptimering (SEO)

Lyssna - Bakgrund om sökmotoroptimering (SEO)

med MediaDoer | Sökmotoroptimering - Grunder i SEO

Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

Att förstå sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av alla digitala marknadsföringsstrategier. SEO är en förkortning för det engelska namnet på sökmotoroptimering; search engine optimization. SEO är processen att optimera din webbplats så att den visas högre i organiska sökmotorrankningar för relevanta sökord. Det involverar både optimeringstekniker på sidan och utanför sidan, såsom sökordsforskning, innehållsoptimering, länkbyggnad och mer.

Google står för runt 92 procent av alla online-sökningar, följt av Bing med runt 3 procent över hela världen. I Sverige står Google för 93 procent av sökningarna.

I den här guiden ger vi en översikt över SEO och diskuterar några tips som hjälper dig att komma igång. När du väl har en gedigen förståelse för SEO kommer du att kunna utveckla en effektiv SEO-strategi som hjälper dig att driva mer organisk trafik till din webbplats.

Är SEO fortfarande relevant att göra?

SEO är fortfarande mycket relevant för webbplatser och är ofta en viktig del av en webbplats övergripande marknadsföringsstrategi. När det gäller ROI (return on investment, hur mycket man får tillbaka på investerade pengar) kan SEO visa sig vara en mycket kostnadseffektiv lösning som ger långsiktiga fördelar som kan överleva andra former av marknadsföring, till exempel PPC (pay-per-click, betald reklam på sökmotorer).

Dessutom kan SEO tillhandahålla en webbplats med mer riktad och relevant trafik, eftersom den är inriktad på rankning för specifika sökord och fraser. Detta kan bidra till att förbättra webbplatsens övergripande synlighet och kundengagemang. Självklart, PPC kan också vara ett effektivt sätt att driva trafik och öka försäljningen, i alla fall, det är ofta en kortsiktig lösning som kräver en kontinuerlig investering.

I slutändan är det bästa sättet att kombinera en blandning av SEO- och PPC-tekniker för att säkerställa maximal synlighet och en solid avkastning på investeringen.

Vilka sökmotorer är viktiga för SEO?

Sökmotoroptimering är viktigt för att rangordna webbplatser på sökmotorer. För att SEO ska lyckas är det viktigt att förstå vilka sökmotorer som är viktigast. Google, Bing, och Yahoo är de tre stora sökmotorerna som oftast används. Optimering av innehåll för dessa tre sökmotorer ger bästa resultat.

Dessutom, optimering av innehåll för lokala sökningar är också fördelaktigt. Alla dessa sökmotorer har sina egna algoritmer och regler, så att förstå dem är viktigt. Genom att säkerställa optimering för lokala sökord kan webbplatsens synlighet och rankning förbättras avsevärt.

Varför lokal SEO ofta passar bäst för de flesta företag

Lokal SEO är ofta det bästa valet för företag eftersom det fokuserar på att optimera en webbplats för att dra in kunder från ett specifikt geografiskt område. Detta gör det möjligt för företag att rikta in sig på kunder i deras omedelbara geografiska närhet, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för företag som betjänar en lokal kundkrets. Dessutom erbjuder lokal SEO ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ett företag eftersom det kräver färre resurser än andra former av marknadsföring och mindre konkurrens mot en större marknad som hela Sverige eller annan geografisk avgränsning.

Dessutom, lokal SEO gör det möjligt för företag att dyka upp i en mängd lokala sökningar och visas i utvalda utdrag, vilket kan öka synligheten och varumärkesmedvetenheten. Lokal SEO kan också hjälpa företag att sticka ut från sina konkurrenter genom att hjälpa dem att rankas högre i lokala sökresultat och tillhandahålla en väg för kunder att hitta sin verksamhet snabbt och enkelt.

Sammantaget är lokal SEO ett ovärderligt verktyg för företag som vill öka sin närvaro på den lokala marknaden och en viktig del att ta med sig i sitt SEO-arbete eller åtminstone fundera på om det är relevant för ens strategi.

Vad är on-page-SEO?

On-page-SEO är en term som hänvisar till praxis att optimera en webbplats för bättre synlighet i sökmotorer. Detta inkluderar optimering av innehåll, HTML-kod och andra element som bidrar till en webbplats övergripande synlighet. Det är viktigt att notera att on-page-SEO skiljer sig från off-page-SEO, vilket innebär aktiviteter som länkbyggnad och optimering av sociala medier. On-page-SEO innebär att optimera innehållet och HTML-källkoden på en webbplats för att öka dess synlighet i sökmotorer. Detta inkluderar optimering av titlar och metataggar, använda relevanta sökord och fraser, och förbättra den övergripande strukturen på en webbplats. On-page-SEO kan vara ett kraftfullt verktyg för att förbättra synligheten i sökmotorrankningar och hjälpa till att driva mer organisk söktrafik till en webbplats.

Vad är off-page-SEO?

Off-page-SEO är en viktig del av alla sökmotoroptimeringsstrategier. Det hänvisar till aktiviteter som görs utanför webbplatser för att öka deras rankning på sökmotorns resultatsidor. Detta kan inkludera länkbyggnad, marknadsföring på sociala medier, innehållsmarknadsföring och andra strategier för att bygga synlighet. Off-page-SEO-aktiviteter är utformade för att förbättra webbplatsens sökmotorrankning och används ofta i samband med on-page-SEO-metoder. Genom att skapa bakåtlänkar (backlinks), få högkvalitativa inkommande länkar, och optimera innehåll för sociala medieplattformar, företag kan förbättra sin synlighet online och generera fler leads. Off-page-SEO gör det också möjligt för företag att bygga relationer med bloggare och influerare (influencers) och branschexperter för att öka varumärkesmedvetenheten och online-rykte.

SEO-konverteringssoptimering är viktigt

Konverteringsoptimering är en viktig del av alla marknadsföringsstrategier online, främst inom SEO. Konverteringssoptimering innebär att se till att kunderna får en positiv upplevelse när de besöker en webbplats, genom utveckling av tilltalande och intuitiv webbdesign, men också tydliga uppmaningar till handlingar, så kallade CTA:s (call-to-action). Dessutom hjälper SEO-konverteringsoptimering till att förbättra omvandlingsfrekvensen genom att skapa målsidor och landningssidor skräddarsydda för specifika sökord och sökordsfraser.

När SEO-konverteringsoptimering implementeras korrekt kan företag dra nytta av ökad synlighet, ökade leads och ökad försäljning. Alla dessa fördelar visar varför SEO-konverteringsoptimering är en viktig del av alla marknadsföringsstrategier online.

U

9 grunder i hur man utför sökmotoroptimering

Lyssna - 9 grunder i hur man utför sökmotoroptimering

med MediaDoer | Sökmotoroptimering - Grunder i SEO

3 viktiga saker att komma ihåg innan du börjar

Innan du börjar SEO-optimering av din webbplats, är det viktigt att komma ihåg några viktiga punkter. För det första är det viktigt att förstå syftet med din webbplats och vilken typ av publik du försöker nå. Att veta detta hjälper dig att fokusera på de mest relevanta sökorden och fraserna att rikta in dig på, liksom vilken typ av innehåll som kommer att locka din målgrupp. För det andra, det är viktigt att genomföra sökordsforskning för att identifiera de mest populära och relevanta termerna att rikta in sig på. Slutligen är det viktigt att utveckla en väl avrundad SEO-strategi som integrerar både optimeringar på sidan och utanför sidan. Detta kommer att säkerställa att din webbplats har den bästa chansen att rankas bra i SERP:erna och att engagera sig med din målgrupp.

Genom att ta dig tid att ordentligt planera din SEO-strategi kommer du att vara på god väg att optimera din webbplats för framgång. Kom ihåg att SEO är ett mycket brett område och kräver både kunskap, tid och tålamod att genomföra. Den här guiden skrapar bara på ytan men ger dig en grundläggande förståelse för hur du kan göra sökmotoroptimering och inspirera dig till att lära dig mer.

1. Åtgärda de tekniska problemen först

Vanliga tekniska SEO-problem är viktiga att ta itu med när du optimerar en webbplats för att rankas högre i sökmotorresultaten. Ofta är det bäst att fokusera på den tekniska delen av SEO först innan du går in i andra steg som sökordsoptimering. Det är viktigt att ta bort trasiga länkar, lösa eventuella indexeringsproblem och se till att allt webbplatsinnehåll kan genomsökas av sökmotorernas botar. Dessutom, det är viktigt att se till att alla kanoniska taggar finns på plats, att sidtitlar är korrekt optimerade, och att allt duplicerat innehåll eller metabeskrivningar adresseras. XML-webbplatskartor bör också skapas och uppdateras regelbundet för att säkerställa att allt webbplatsinnehåll indexeras och kan nås snabbt av besökare på sökmotorerna.

Genom att ta itu med dessa tekniska SEO-problem kan webbplatsägare skapa en optimerad webbplats som rankas högre och vara mer synlig för sökmotoranvändare från ett redan tidigt stadie.

2. Forskning och identifiering av sökord

Att undersöka och identifiera sökord är ett viktigt tidigt steg i SEO. Sökord är de termer och fraser som dina målkunder sannolikt kommer att skriva in i en sökmotor när de letar efter tjänster eller produkter som du erbjuder. Det är viktigt att identifiera de mest relevanta och populära sökorden och sökordsfraserna för din bransch så att du kan integrera dem i ditt innehåll. Detta hjälper din webbplats att rankas högre på sökmotorns resultatsidor (SERP) och få mer trafik till din webbplats.

Dessutom, sökordsforskning kan hjälpa dig att upptäcka nya möjligheter och identifiera intressanta områden för din målmarknad. När du har identifierat de mest relevanta och populära sökorden och sökordsfraserna kan du använda dem i ditt webbplatsinnehåll, metabeskrivningar, titeltaggar och mer för att öka din SEO-prestanda och locka fler potentiella kunder.

För att hitta de bästa sökorden för din webbplats, använd sökordsforskningsverktyg som Google Keyword Planner, Ubersuggest, och SEMrush för att identifiera de mest populära söktermerna relaterade till din bransch. Du kan också kontakta en expert för att ta reda på bra sökord för din webbplats att använda. Vi på MediaDoer har tillgång till effektiva sökordsverktyg, som vi använder för att genomföra sökordsforskning för våra kunder. Behöver du hjälp med detta så kontakta oss!

Genom att ta itu med dessa tekniska SEO-problem kan webbplatsägare skapa en optimerad webbplats som rankas högre och vara mer synlig för sökmotoranvändare från ett redan tidigt stadie.

3. Optimera innehåll för SEO

Optimering av innehåll för SEO innebär att se till att ditt innehåll både är optimerat för att rankas bra i sökmotorer och skräddarsydd för att tilltala din målgrupp. Detta inkluderar att använda sökord, skapa övertygande rubriker, lägga till bilder, och använda underrubriker. Dessutom är det viktigt att se till att ditt innehåll är lättläst och välstrukturerat, eftersom det gör det lättare för sökmotorer att tolka innehållet. Du kan också använda interna länkar genom att länka till andra relevanta sidor på din webbplats för att ytterligare förbättra SEO.

När du använder sökord är det viktigt att använda rätt i ditt innehåll. Se till att de är relevanta för ditt ämne och inkludera dem både i kroppskopian och i sidtitlarna. Sökordsforskning och analys bör genomföras regelbundet för att säkerställa att ditt innehåll har de mest aktuella och relevanta sökorden.

Du kan också inkludera externa länkar till ansedda källor, eftersom detta bidrar till att förbättra trovärdigheten.

Se till att använda rubriker, underrubriker och punktlistor för att bryta upp långa textblock och göra ditt innehåll lättare att läsa. Glöm inte att optimera dina bilder och videor som att reducera filstorlek, eftersom det hjälper dem att visas i relevanta sökresultat. Slutligen är det viktigt att regelbundet granska och uppdatera ditt innehåll för att hålla ditt innehåll uppdaterat och relevant. Dessutom är det viktigt att länka ditt innehåll till annat relevant innehåll på din webbplats eller andra externa webbplatser för att hålla din webbplats aktiv och engagerande med din publik.

Att göra detta kommer att säkerställa att ditt innehåll är så optimerat som möjligt, hjälper dig att öka din synlighet och rankning i sökmotorresultaten.

4. Anpassa SEO för människor, inte sökmotorer

Sökmotoroptimering (SEO) är en integrerad del av alla företags digitala marknadsföringsstrategi. Även om det är viktigt att optimera din webbplats för sökmotoralgoritmer, är det lika viktigt att justera dina SEO-ansträngningar för att fokusera på människor istället för sökmotorer. Sökmotoralgoritmer förändras ständigt och det är svårt att hålla jämna steg. Genom att optimera din SEO-strategi för människor skapar du innehåll som är användbart och relevant för din målgrupp. Detta kommer att leda till högre engagemang och förbättrad användarupplevelse.

Dessutom, fokusera på människor med din SEO-strategi kommer att göra det lättare att hålla jämna steg med de ständigt föränderliga sökmotoralgoritmerna. I slutändan kommer justering av din SEO för människor istället för sökmotorer att resultera i bättre avkastning och mer framgångsrika sökmotorrankningar.

5. Förbättra webbplatsens prestanda och hastighet

Att förbättra webbplatsens prestanda och hastighet är en viktig SEO-faktor som kan hjälpa dig att öka din rankning och locka fler besökare. Webbplatsens prestanda och hastighet kan förbättras genom att optimera dina bilder, minifiera kod och aktivera cachelagring i webbläsaren. Du bör också överväga att använda ett innehållsleveransnätverk (CDN) och minska omdirigeringar.

Dessutom bör du testa din webbplatshastighet och se till att den är optimerad för både stationära och mobila enheter. Genom att följa dessa tips kan du se till att din webbplats laddas snabbt och effektivt, vilket förbättrar din övergripande sökmotoroptimering.

6. Skapa bakåtlänkar av hög kvalitet

Att skapa bakåtlänkar (backlinks) av hög kvalitet är ett kritiskt inslag i sökmotoroptimering. Inkommande länkar, eller bakåtlänkar, är hyperlänkar från externa webbplatser som leder till din webbplats. Dessa länkar är viktiga för SEO eftersom de ger sökmotorer en indikation på webbplatser som är betrodda av andra webbplatser och kan positivt påverka rankningen av din webbplats.

Kvalitativa bakåtlänkar är svåra att få men kan ha stor inverkan på din webbplats sökmotorrankning. För att få bakåtlänkar av hög kvalitet, du måste skapa innehåll som är relevant, engagerande, och värdefullt för andra webbplatser, samt delta i länkbyggnadsaktiviteter som att gästblogga och genomföra länkutbyten.

7. Bygga en engagerande social närvaro

Att bygga en engagerande social närvaro är en viktig del av alla SEO-kampanjer. Genom att skapa innehåll och interagera med användare på sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube med flera, så kan du bygga en stark grupp av följare och etablera dig som en expert inom ditt område. Detta hjälper dig att få trovärdighet, bygga relationer och öka varumärkesmedvetenheten, som alla kan påverka dina SEO-ansträngningar positivt.

Dessutom kan du använda sociala medier för att dela ditt innehåll och få det framför rätt personer och målgrupp. Detta kan leda till ökad webbplatstrafik, högre rankning, och i slutändan fler konverteringar.

8. Hålla sig à jour med branschutvecklingen

Att hålla sig uppdaterad med branschtrender är en annan viktig del av SEO. Att hålla jämna steg med trender gör att du kan ligga före konkurrenterna och veta vad som händer i världen av sökmotoroptimering. Du kan hålla jämna steg med branschtrender genom att prenumerera på branschbloggar, läsa relevanta böcker eller tidskrifter, delta i branschevenemang, och delta i onlineforum eller grupper.

Du bör också ta dig tid att undersöka de senaste algoritmerna och uppdateringarna från Google och andra sökmotorer. Detta hjälper dig att se till att dina SEO-ansträngningar följer de senaste bästa metoderna och säkerställer att din webbplats förblir konkurrenskraftig i sökmotorrankningen.

9. Övervaka resultat och göra justeringar

När du har slutfört din SEO-kampanj är det viktigaste steget att ta att övervaka resultaten över tid. Detta hjälper dig att avgöra om SEO-insatserna fungerar och om justeringar måste göras. Genom att regelbundet spåra dina data kan du se vad som fungerar, vad som inte fungerar bra, och vilka förändringar som behövs för att få önskat resultat.

Några av de mätvärden du bör spåra inkluderar organisk trafik, sökmotorrankning, och konverteringar. Se också till att göra justeringar av din SEO-kampanj efter behov. Detta kan inkludera att göra ändringar i ditt innehåll, optimera din webbplats och skapa nya bakåtlänkar.

Sammanfattning av 9 grunder

 1. Åtgärda de tekniska problemen först: Webbplatsen måste fungera först till att börja med.
 2. Forskning och identifiering av sökord: Forska och identifiera fram relevanta sökord och sökordsfraser till webbplatsen.
 3. Optimera innehåll för SEO: Justera webbplatsens innehåll för SEO som användning av relevanta sökord.
 4. Anpassa din SEO för människor, inte sökmotorer: Webbplatsen och innehåller ska vara för människor, inte för sökmotorer.
 5. Förbättra webbplatsens prestanda och hastighet: Webbplatsens prestanda och hastighet i laddning ska vara så optimerat som möjligt.
 6. Skapa bakåtlänkar av hög kvalitet: Länkar från andra kvalitetswebbplatser förbättrar webbplatsens SEO.
 7. Bygga en engagerande social närvaro: Att vara närvarande på sociala medier driver både trafik och förbättrar SEO av webbplatsen.
 8. Hålla sig à jour med branschutvecklingen: SEO är i en ständig utveckling, att hålla sig uppdaterad om vad som händer i branschen och algoritmer är viktigt.
 9. Övervaka resultat och göra justeringar: Övervaka SEO-arbetet kontinuerligt, genom att förbättra och utveckla webbplatsen och dess innehåll.
7

Misstag inom SEO

Lyssna - 8 vanliga misstag när du arbetar med SEO-optimering

med MediaDoer | Sökmotoroptimering - Grunder i SEO

8 vanliga misstag när du arbetar med SEO-optimering

Sökmotoroptimering är en process som tar tid och ansträngning och att göra misstag kan skada dina chanser att lyckas.

Om du är ny inom SEO, utför optimeringen så nära perfekt du kan. Att lära av tidigare misstag hjälper dig att förbättra snabbare och bygga bättre strategier i framtiden. För att ge dig ett försprång, så är här åtta vanliga misstag många gör med SEO-optimering och hur man undviker dem.

1. Använder inte rätt nyckelord

Se till att göra korrekt sökordsforskning innan du optimerar ditt innehåll för SEO.

2. Ignorerar användarupplevelse

Se till att din webbplats är optimerad för både användare och sökmotorer.

3. Gör inte konkurrentanalys

Att veta vad dina konkurrenter gör hjälper dig att utveckla effektiva strategier för framgång.

4. Fokuserar inte på webbplatsstruktur

Webbplatsstruktur bör beaktas vid optimering av en webbplats för SEO.

5. Håller sig inte uppdaterad med Googles algoritmförändringar

Att hålla jämna steg med Googles algoritmförändringar och bästa praxis kan hjälpa dig att hålla dig före konkurrenterna.

6. Optimerar inte för mobil

Mobiloptimering är avgörande för SEO-framgång. Se till att din webbplats är optimerad för mobila enheter och att den laddas snabbt.

7. Skapar inte kvalitetsinnehåll

Kvalitetsinnehåll är viktigt för SEO-framgång. Se till att ditt innehåll är skrivet väl och användbart för ämnet.

8. Ignorerar bakåtlänkar

Bakåtlänkar är en viktig del av SEO-optimering.

Genom att fokusera på att göra ditt bästa, kan du undvika många av de vanliga misstagen.

7

Några sista punkter om SEO

Lyssna - Några sista punkter om SEO

med MediaDoer | Sökmotoroptimering - Grunder i SEO

5 SEO-verktyg

Det finns en stor uppsjö av SEO-verktyg som man kan använda, och fler tillkommer kontinuerligt. Här är fem exempel, utan inbördes ordning, på verktyg för sökmotoroptimering som många använder sig av, både hemmaföretagaren och SEO-experten.

 1. SEMrush
 2. Ubersuggest
 3. Google Keyword Planner
 4. Ahrefs
 5. Google Trends.

Om du vill hitta förslag på fler, så gör en sökmotorsökning så får du även uppleva hur dessa verktyg SEO-tävlar med varandra att hamna högst upp på sökmotorernas rankning.

En viktig anledning att outsourca SEO

Outsourcing av SEO blir allt populärare för företag på grund av det ständigt föränderliga digitala landskapet. En viktig anledning att lägga ut SEO är att få tillgång till erfarna proffs som är väl insatta i de bästa metoderna för SEO. SEO-experter förstår vikten av att optimera en webbplats för rankning av sökmotorer och har färdigheterna för att säkerställa att webbplatsinnehållet optimeras för de mest relevanta nyckelorden.

Dessutom, SEO-experter kan också ge kontinuerligt stöd för att säkerställa att webbplatsen förblir uppdaterad med de senaste branschtrenderna. Outsourcing SEO kan minska kostnaderna för ett företag och frigöra interna resurser för andra strategiska initiativ. Sammanfattningsvis är outsourcing av SEO ett smart beslut som kan ge företag en fördel i det ständigt föränderliga digitala landskapet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är SEO ett viktigt verktyg för företag och webbplatsägare för att öka deras synlighet. SEO hjälper till att förbättra rankningen av sökmotorer, driva mer trafik till din webbplats och i slutändan skapa fler konverteringar. För att säkerställa att dina SEO-ansträngningar är framgångsrika är det viktigt att ha en omfattande SEO-strategi på plats som inkluderar sökordsforskning, innehållsoptimering, länkbyggnad och teknisk SEO.

Med rätt SEO-strategi på plats kan du öka synligheten på din webbplats och öka dina chanser att lyckas!

Ordlista för sökmotoroptimering – 85 ord

Sökmotoroptimering har mängder av olika terminologier, namn och förkortningar på olika metoder, tekniker, praxis och allt vad kan kalla det. Vi har därför här samlat en ordlista på 85 olika SEO-namn och vad de betyder, ingen bokstavsordning. Oftast används engelska terminologier för orden, men vi fokuserar främst i denna ordlista på de svenska.

 1. Nyckelord; ett ord eller en fras som är relevant för en specifik webbplats eller webbsida och som används av sökmotorer för att fastställa innehållet och relevansen av webbplatsen eller webbsidan. Kallas även sökord.
 2. On-page-SEO; processen att optimera enskilda webbsidor för att rankas högre och tjäna mer relevant trafik i sökmotorer.
 3. Off-page-SEO; processen att förbättra positionen för en webbplats på sökmotorns resultatsida (SERP) genom att marknadsföra den på andra webbplatser.
 4. Länkbyggande; processen att skaffa hyperlänkar från andra webbplatser till din egen.
 5. Metataggar; HTML-taggar som tillhandahåller metadata om en webbsida, till exempel en titel, beskrivning och nyckelord.
 6. Titeltagg; en HTML-tagg som anger titeln på en webbsida, som visas på sökmotorns resultatsida (SERP) som den klickbara rubriken för ett givet resultat.
 7. Header-taggar; HTML-taggar (H1, H2, etc.) som indikerar informationshierarkin på en webbsida, där H1-taggar är de viktigaste och H6-taggar de minst viktiga.
 8. Alt text; text kopplad till en bild som visas om bilden inte kan visas. Det används också av sökmotorer för att förstå innehållet i bilden.
 9. Ankartext; den synliga, klickbara texten i en hyperlänk.
 10. Kanonisk tagg; en HTML-tagg som talar om för sökmotorer vilken version av en webbsida som ska indexeras.
 11. XML-webbplatskarta; en fil som listar sidorna på en webbplats, anger vikten av varje sida och hur ofta den uppdateras.
 12. Robots.txt; en fil som talar om för sökmotorer vilka sidor eller filer de inte ska genomsöka.
 13. Crawler; ett program / bot som söker på internet och indexerar webbplatser och webbsidor för sökmotorer.
 14. Index; en databas med webbsidor som har upptäckts av en sökmotor och lagrats för senare hämtning.
 15. SERP; sökmotorns resultatsida, som är listan över resultat som returneras av en sökmotor som svar på en fråga.
 16. Organisk trafik; trafik till en webbplats från sökmotorer, till skillnad från betald trafik från reklam.
 17. Svart hatt-SEO; tekniker som används för att försöka förbättra en webbplats rankning i sökmotorer genom medel som bryter mot sökmotorernas användarvillkor.
 18. Vit hatt-SEO; tekniker som används för att försöka förbättra en webbplats rankning i sökmotorer genom metoder som är i linje med sökmotorernas användarvillkor.
 19. Nyckelordsfyllning; praxis att överdrivet upprepa ett sökord eller en fras i innehållet på en webbplats eller webbsida i ett försök att manipulera sökmotorernas rankning.
 20. Länkfarm; en grupp webbplatser som skapas specifikt i syfte att länka till andra webbplatser i ett försök att manipulera sökmotorernas rankning.
 21. SEO-revision; en granskning av en webbplats SEO-prestanda, inklusive en utvärdering av webbplatsens tekniska optimering och optimering på sidan, samt dess off-page-faktorer, såsom länkprofil och närvaro på sociala medier.
 22. SEO-strategi; en plan för att förbättra synligheten och rankningen av en webbplats i sökmotorer, vanligtvis genom en kombination av optimeringstekniker på sidan och utanför sidan.
 23. SEO-taktik; specifika åtgärder som vidtas för att implementera en SEO-strategi, såsom sökordsforskning, innehållsskapande och länkbyggande.
 24. SEO-konsult; en professionell som är specialiserad på att hjälpa företag att förbättra sin sökmotorrankning och synlighet.
 25. SEO-byrå; ett företag som tillhandahåller SEO-tjänster till kunder, ofta inklusive strategiutveckling, optimering på sidan, optimering utanför sidan och löpande övervakning och rapportering.
 26. SEO-verktyg; program eller onlineplattformar som hjälper till med olika aspekter av SEO, såsom sökordsforskning, webbplatsanalys, länkanalys och spårning av rankningar.
 27. SEO-plugin; ett program som lägger till SEO-funktionalitet till en webbplats, till exempel möjligheten att automatiskt generera metadata eller skapa XML-webbplatskartor.
 28. SEO-copywriting; praxis att skriva innehåll för webben på ett sätt som är optimerat för sökmotorer, inklusive användning av nyckelord och skapandet av övertygande, informativt och användbart innehåll.
 29. Sökordstäthet; procentandelen gånger ett sökord eller en fras visas på en webbsida jämfört med det totala antalet ord på sidan.
 30. Sökord med långa svansar; längre, mer specifika fraser som söks mindre ofta men kan ha högre omvandlingsfrekvens eftersom de är mer riktade.
 31. Nyckelord för latent semantisk indexering (LSI); ord eller fraser som är relaterade till huvudsökordet och hjälper sökmotorer att förstå innehållets sammanhang och relevans.
 32. Metabeskrivning; en kort sammanfattning av en webbsidas innehåll som visas på sökmotorns resultatsida (SERP) under sidans titel.
 33. Rika utdrag (Rich snippets); ytterligare information som visas på sökmotorns resultatsida (SERP), såsom betyg, recensioner eller bilder, för att hjälpa användare att förstå innehållet på webbsidan.
 34. Intern länkning; praxis att länka till andra sidor på samma webbplats för att ge användarna ytterligare sammanhang och information och för att hjälpa sökmotorer att förstå webbplatsens hierarki och organisation.
 35. Extern länkning; praxis att länka till andra webbplatser för att tillhandahålla ytterligare information och sammanhang för användarna och för att förbättra trovärdigheten och auktoriteten hos den länkande webbplatsen.
 36. Länkauktoritet; den upplevda betydelsen eller trovärdigheten hos en webbplats som bestäms av antalet och kvaliteten på externa länkar som pekar till den.
 37. Länkjuice; värdet eller auktoriteten som överförs från en webbplats till en annan via en hyperlänk.
 38. Nofollow-länk; en hyperlänk som inte skickar länkjuice eller auktoritet till den länkade webbplatsen.
 39. Dofollow-länk; en hyperlänk som skickar länkjuice och auktoritet till den länkade webbplatsen.
 40. Länkankartext; den synliga, klickbara texten i en hyperlänk som hjälper sökmotorer att förstå sammanhanget och relevansen för den länkade webbsidan.
 41. Länkbyggande taktik; specifika åtgärder som vidtas för att skaffa externa länkar till en webbplats, till exempel gästbloggning, trasig länkbyggnad eller länkning av resurssidor.
 42. Bakåtlänk; en extern länk som pekar till en webbsida på en annan webbplats.
 43. Domänauktoritet; ett mått på styrkan eller trovärdigheten hos en domän, som bestäms av antalet och kvaliteten på externa länkar som pekar på den.
 44. PageRank; ett mått på vikten av en webbsida, som bestäms av antalet och kvaliteten på externa länkar som pekar på den. PageRank har utvecklats av Google och används som en del av algoritmen som bestämmer en webbsidas rankning på sökmotorns resultatsida (SERP).
 45. Domänålder; hur lång tid en domän har registrerats och används. Äldre domäner kan ha en fördel i sökmotorrankningen eftersom de upplevs som mer etablerade och pålitliga.
 46. TrustRank; ett mått på tillförlitligheten och trovärdigheten hos en webbplats, som bestäms av kvaliteten och kvantiteten av externa länkar som pekar på den.
 47. Domännamn; den unika adressen till en webbplats, till exempel www.mediadoer.se.
 48. Toppdomän (TLD); den del av ett domännamn som kommer efter den sista punkten, som .com, .net eller .org.
 49. Underdomän; en domän som är en del av en större domän och är formaterad som social.mediadoer.se.
 50. URL; webbadressen till en specifik webbsida, till exempel https://www.mediadoer.se/vara-tjanster.
 51. URL-struktur; organisationen och formateringen av en webbadress, inklusive användningen av underkataloger och filnamn.
 52. Omdirigering; en mekanism som automatiskt skickar användare och sökmotorer från en webbadress till en annan.
 53. 301-omdirigering; en permanent omdirigering som talar om för sökmotorer att en webbsida har flyttats permanent till en ny plats.
 54. 302-omdirigering; en tillfällig omdirigering som talar om för sökmotorer att en webbsida har flyttats tillfälligt till en ny plats.
 55. 404-fel; ett meddelande som visas när en användare försöker komma åt en webbsida som inte finns.
 56. Innehållsmarknadsföring; praxis att skapa och distribuera värdefullt, relevant och konsekvent innehåll för att attrahera och behålla en tydligt definierad publik och i slutändan driva lönsamma kundåtgärder.
 57. Blogg; en regelbundet uppdaterad webbplats eller sektion av en webbplats som innehåller informations- eller utbildningsartiklar, ofta i en konversations- eller informell stil.
 58. Målsida; en fristående webbsida, skapad specifikt för syftet med en marknadsförings- eller reklamkampanj, som är utformad för att styra besökaren att vidta en specifik åtgärd, som att göra ett köp eller fylla i ett formulär.
 59. Omvandlingsfrekvens; procentandelen besökare på en webbplats som vidtar en önskad åtgärd, som att göra ett köp eller fylla i ett formulär.
 60. Avvisningsfrekvens; procentandelen besökare på en webbplats som lämnar efter att bara ha tittat på en sida.
 61. Google Analytics; en gratis webbanalystjänst som erbjuds av Google som spårar och rapporterar webbplatstrafik.
 62. Google Search Console; en gratis webbtjänst som erbjuds av Google som tillåter webbplatsägare att kontrollera prestandan för sin webbplats i Googles sökresultat, samt identifiera och åtgärda eventuella problem.
 63. Google My Business; ett kostnadsfritt verktyg från Google som gör det möjligt för företag att hantera sin onlinenärvaro på Google, inklusive i sökresultat och på Google Maps.
 64. Google Ads; en betald reklamtjänst som erbjuds av Google som tillåter företag att skapa och visa annonser i Googles sökresultat och på andra webbplatser.
 65. Google Maps; en karttjänst som erbjuds av Google som tillåter användare att söka efter och visa kartor över adresser och platser runt om i världen.
 66. Mobil-först-indexering; en praxis som används av Google där den mobila versionen av en webbplats används som den primära informationskällan för indexering och rankning.
 67. Sidhastighet; den tid det tar för en webbsida att laddas, vilket kan påverka dess rankning i sökmotorresultat.
 68. AMP; förkortning för Accelerated Mobile Pages, ett projekt som stöds av Google som syftar till att förbättra laddningshastigheten för webbsidor på mobila enheter.
 69. Strukturerad data; kod som läggs till på en webbsida för att hjälpa sökmotorer att förstå sidans innehåll och sammanhang.
 70. Schemamarkering; en specifik typ av strukturerad data som används för att tillhandahålla ytterligare sammanhang och information om specifika typer av innehåll, såsom produkter eller evenemang.
 71. Mikrodata; ett system för att lägga till strukturerad data till en webbsida med hjälp av HTML-attribut.
 72. JSON-LD; ett system för att lägga till strukturerad data till en webbsida med hjälp av JavaScript.
 73. Rika resultat; sökmotorresultat som innehåller ytterligare information, till exempel bilder eller betyg, som härrör från strukturerad data på webbsidan.
 74. Röstsökning; en funktion som låter användare söka på internet med röstkommandon, ofta via en smartphone eller smart högtalare.
 75. Långformigt innehåll; innehåll som är djupgående och heltäckande, vanligtvis bestående av mer än 1 000 ord.
 76. Tunt innehåll; innehåll som är av låg kvalitet, ytligt eller saknar värde och kan straffas av sökmotorer.
 77. Duplicerat innehåll; innehåll som är identiskt eller väsentligen liknar innehåll som redan finns på webben.
 78. Plagiat; handlingen att kopiera eller använda någon annans innehåll utan korrekt tillskrivning eller tillstånd.
 79. Affiliate-marknadsföring; en typ av prestationsbaserad marknadsföring där ett företag belönar affiliates för varje besökare eller kund som kommer till företaget av affiliates marknadsföringsinsatser.
 80. Google AdSense; ett program som tillåter webbplatsägare att visa annonser på sin webbplats och tjäna en del av annonsintäkterna.
 81. Lokal SEO; processen att optimera en webbplats för lokala sökresultat, vanligtvis genom att inkludera platsspecifika sökord och information och optimera för lokala kataloger och recensionswebbplatser.
 82. Nationell SEO; processen att optimera en webbplats för nationella sökresultat, vanligtvis genom att inkludera nyckelord på nationell nivå och optimera för nationella kataloger och recensionswebbplatser.
 83. Internationell SEO; processen att optimera en webbplats för internationella sökresultat, vanligtvis genom att inkludera landsspecifika sökord och optimera för landsspecifika kataloger och recensionswebbplatser.
 84. Personalisering; praxis att skräddarsy sökmotorresultat till enskilda användare baserat på deras sökhistorik, plats och andra faktorer.
 85. Geotinriktning; praxis att rikta in sig på specifika platser eller länder med SEO-insatser för att rankas högre i lokala eller nationella sökresultat.

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!