SEO-optimering: Därför ska du uppdatera din webbplats

av Antti Ekström | 2023-08-20 | Innehållsmarknadsföring, Sökmotoroptimering

Uppdaterad:
2023-08-20
Antal ord:
831
Lästid:
4 minuter

En välunderhållen och uppdaterad webbplats är avgörande för framgångsrik sökmotoroptimering (SEO). Att regelbundet uppdatera din webbplats ger inte bara positiva signaler till sökmotorerna utan hjälper också till att locka besökare och skapa engagemang.

I detta blogginlägg kommer vi att utforska varför det är viktigt att uppdatera din webbplats, hur du kan göra det och vad som bör prioriteras vid uppdateringar.

Vad är bakgrunden?

Sökmotoralgoritmer ändras ständigt, och Google och andra populära sökmotorer gillar att ge sina användare de bästa resultaten som möjligt. För att säkerställa detta använder de en rad faktorer för att utvärdera en webbplatsens relevans och trovärdighet. Bland dessa faktorer finns webbplatsens innehåll, länkar, sidhastighet, mobilanpassning och användarupplevelse. Att hålla din webbplats relevant genom regelbundna uppdateringar hjälper till att bevara eller förstärka dess SEO-positionering.

Varför ska du uppdatera din webbplats?

Det finns många skäl till varför just du bör uppdatera din webbplats kontinuerligt. Här kommer två stycken skäl:

1. Sökmotorer föredrar färskt innehåll

Sökmotorer har en förkärlek för färskt och relevant innehåll. Genom att kontinuerligt publicera nytt material ger du signaler om din aktivitet på Internet, samt visar att din webbplats är relevant och uppdaterad. Detta kan positivt påverka dina SEO-rankningar.

2. Det ökar engagemanget

En uppdaterad webbplats lockar besökare och håller dem längre kvar på sidan. Genom att erbjuda nytt och intressant innehåll så får du dem att återvända regelbundet och kanske till och med dela eller länka till din webbplats, vilket i sin tur kan bidra till ökad synlighet i sökmotorresultaten.

Vad bör uppdateras?

Att veta vad som bör uppdateras på en webbplats är kanske inte alltid självklart. Men du kan fokusera på tre basala områden på din webbplats, som är följande:

1. Skapa innehåll

Att skapa relevant, informativt och engagerande innehåll är avgörande för en framgångsrik webbplats. Uppdatera din webbplats med regelbundna blogginlägg, artiklar eller videor som ger värde för dina besökare. Detta hjälper till att bygga upp ett starkt varumärke och SEO-positionering över tid.

2. Ha metainformation

Kontrollera regelbundet och optimera metatitlar och metabeskrivningar för dina sidor. Dessa metadata visas i sökmotorresultatens sidtitlar och beskrivningar (SERP), så det är viktigt att de är väl utformade för att fånga användares uppmärksamhet.

3. Optimera sidhastigheten

Snabba laddningstider är av stor betydelse både för SEO-rankningar och användarupplevelse. Gamla system eller tunga bilder kan göra din webbplats segdragen, vilket kan leda till lägre rankningar och minskat besökarantal. Uppdatera och optimera din webbplats för att säkerställa optimal prestanda. Du kan läsa om vanliga SEO-misstag här.

Hur ska du jobba löpande med din webbplats?

Förutom att du behöver jobba med uppdatering av vissa delar på webbplatsen, så behöver du också ha ett arbetssätt och tekniker för att kunna göra detta. Här är tre exempel på hur du kan jobba löpande med webbplatsuppdateringar:

1. Skapa en innehållsstrategi

Utveckla en plan för att producera och publicera kvalitetsinnehåll regelbundet. Identifiera nyckelord / sökord och relevanta ämnen som passar din målgrupp och bransch. Planera tidpunkter för uppdateringar och följ upp med regelbunden publicering.

2. Använd ett CMS-verktyg

Ett Content Management System (CMS) gör det enklare att uppdatera och underhålla din webbplats. Genom att använda ett CMS-verktyg kan du snabbt redigera sidor, lägga till nya produkter eller tjänster, samt hantera ditt innehåll utan komplex programmering. Exempel på CMS-verktyg är WordPress, Shopify, Wix och Drupal.

3. Analysera resultat

Använd verktyg som Google Analytics för att analysera prestandan på din webbplats. Håll koll på trafikmönster, konverteringsfrekvenser och beteendemönster hos besökarna. Detta ger dig viktig insikt om vad som fungerar bra och vad som behöver justeras. Och ja, du kan faktiskt kolla genomsnittlig laddningstid av webbsidorna i Google Analytics.

Sammanfattning

För att optimera SEO bör du kontinuerligt uppdatera din webbplats genom att skapa relevant innehåll, optimera metadata, säkerställa snabba laddningstider samt använda ett CMS-verktyg för enkel underhållning av din webbsida. Genom att göra detta visar du sökmotorer att din webbplats är aktiv, relevant och användarvänlig, vilket i sin tur kan bidra till en förbättrad synlighet och rankning i sökmotorresultaten. Kom ihåg att analysera resultaten av dina uppdateringar för att fortsätta optimera din webbplats över tid.

Vill du veta hur din webbplats eller webbsidor kan uppdateras för att konkurrera om topplaceringar på Google? Skicka oss ett meddelande så berättar vi hur det kan gå till.

Antti Ekström

Antti Ekström

Marknadsförare

Marknadsförare med stort intresse för digital och automatiserad marknadsföring samt företagande. Driver MediaDoer. Nätverka med mig på LinkedIn!
Föregående Nästa
7 sätt att generera leads på autopilot

7 sätt att generera leads på autopilot

Leads - en avgörande komponent för varje företags framgång. Men vad är egentligen leads och varför är det så viktigt? Inom affärsterminologi refererar leads till potentiella kunder som visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att lämna sina...

läs mer
Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Vill du förbättra kundupplevelsen på din företagswebbplats? Är du trött på att spendera tid och resurser för att hantera upprepade förfrågningar? Eller är du egenföretagare med alla bollar i luften? Lösningen på dina problem kan ligga i den senaste tekniska...

läs mer

Kostnadsfri kunskap för dig

Vi har ett växande bibliotek med guider, mallar, checklistor och annat inom marknadsföring, som du kan få tillgång till helt kostnadsfritt. Kolla in Resursbiblioteket här.

"

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!