img-0
Uppdaterad:
2023-08-29
Antal ord:
1720
Lästid:
8 minuter

Oavsett hur stort eller litet ett företag är, så är marknadsföring en viktig del av verksamheten. I synnerhet om du ska marknadsföra ditt småföretag. Det spelar en viktig roll för att bygga varumärkesmedvetenhet, attrahera nya kunder och behålla de befintliga. De flesta småföretag inklusive få- eller enmansföretag, kämpar ofta med marknadsföring på grund av begränsade resurser, tid och expertis. Det är därför det är viktigt för småföretagare att förstå grunderna i marknadsföring och utveckla egna strategier som är kostnadseffektiva och effektiva.

Vad innebär det att marknadsföra sitt företag?

Det som skiljer sig med småföretagsmarknadsföring från större företag är främst runt begränsade resurser och budgetar. I de flesta fall kan småföretag fortfarande uppnå sina marknadsföringsmål genom att fokusera på sina styrkor och identifiera sina unika konkurrensfördelar. Småföretag kan använda digital marknadsföring som sociala medier för att nå sin målgrupp genom kostnadseffektiva marknadsföringskanaler. Oavsett om det är reklam på sociala medier, innehållsmarknadsföring eller sökmotoroptimering finns det olika tillvägagångssätt som småföretagare kan använda sig av, och vara med i spelet på samma villkor som storföretag.

I Sverige utgör små och medelstora företag 99,9 procent av alla företag. Det innebär att marknadsföring är viktigt för att kunna konkurrera och synas.

Här kommer ett par förslag på vad man som småföretagare kan göra inom marknadsföring:

1. Utveckla en marknadsföringsplan

Att utveckla en marknadsföringsplan som är skräddarsydd efter företagets behov är avgörande för att alla småföretag ska kunna lyckas. Marknadsplanen bör bland annat ta hänsyn till USP, målgrupp, budget och konkurrens. Det första steget i att skapa planen är att identifiera vad som skiljer verksamheten från andra i branschen, en så kallad unik konkurrensfördel (kallas USP, unique selling point på engelska). Detta kan också var helt eller delvis ditt företags värdeerbjudande. Denna unika konkurrensfördel bör betonas i alla marknadsföringsinsatser för att kommunicera det till potentiella kunder.

Planen bör också innehålla information om målgruppen för att förstå deras köpvanor och preferenser. Att förstå köparpersoner (buyer personas) kan även vara nödvändigt för planeringen. Med hjälp av denna information så kan marknadsföringsplanen ange vilken marknadsföringstaktik som ska användas, till exempel inkommande marknadsföring (inbound marketing), sociala medier, digitala annonser eller sökmotoroptimering. Marknadsplanen bör definiera mål och mätvärden för varje taktik för att mäta kampanjens prestation.

Att utveckla en genomtänkt marknadsplan är avgörande för alla småföretag som vill växa och frodas på dagens konkurrensutsatta marknad.

2. Upprätta en närvaro online på sociala medier

Ett av de mest effektiva sätten att marknadsföra ditt småföretag i dag är via sociala medier. Med sociala medier så kan du skapa en onlinenärvaro för ditt företag, nå ut till potentiella kunder (både konsumenter och företag) och marknadsföra dina erbjudanden till rätt personer. Börja med att skapa företagsprofiler för ditt företag på de stora sociala medieplattformarna som Facebook, Instagram, Twitter, och LinkedIn, även om dina målgrupper inte kanske finns på vissa sociala medier i dag. För att förbättra dina företagskonton, så inkludera viktiga detaljer som öppettider, kontaktinformation och en kort företagspresentation. Därifrån så engagera din publik med högkvalitativt och värdefullt innehåll som visar ditt varumärke och uppmuntrar till engagemang.

3. Använd sökmotoroptimering

En av de mest kraftfulla strategierna för att förbättra synligheten online för småföretag är sökmotoroptimering (SEO). När det görs korrekt kan SEO driva mycket riktad trafik till din webbplats, öka din försäljning och intäkter. För att förbättra din sökmotorrankning är det viktigt att optimera webbplatsens tekniska SEO och innehåll, eftersom sökmotorer rankar webbsidor efter deras relevans för vissa söktermer. Effektiv SEO innebär sökordsforskning och att optimera webbplatsens innehåll med dessa nyckelord.

Det är dock viktigt att komma ihåg att SEO är en långsiktig strategi som kräver ihållande arbete och kontinuerlig optimering för att uppnå optimala resultat.

4. Använd lokala marknadsföringsmöjligheter

Som småföretagare är det viktigt att komma ihåg att dina kunder ofta är i ditt närområde. Ett sätt att nå dessa potentiella kunder är genom att dra nytta av lokala marknadsföringsmöjligheter. Lokal marknadsföring kan hjälpa till att bygga varumärkesmedvetenhet och öka kundlojaliteten, som båda kan leda till ökad försäljning och intäkter. Några exempel på effektiva lokala marknadsföringsstrategier inkluderar deltagande i företagsnätverk, samhällsevenemang och sponsring av lokala idrottslag eller välgörenhetsorganisationer.

Du kan också överväga att skapa partnerskap med andra lokala företag för att korsmarknadsföra varandras produkter eller tjänster. Lokala medier bör inte underskattas eftersom de effektivt kan locka potentiella kunder i din närhet, men de kan vara kostsamma lösningar som också är svåra att mäta resultat från. Lokal Facebook-annonsering kan vara ett mer kostnadseffektivt sätt att nå din målgrupp.

Kom ihåg att god kundservice kan leda till starkare “muntlig marknadsföring”, så kallad word-of-mouth som det kallas på engelska. Uppmuntra gärna dina nöjda kunder att rekommendera ditt företag till andra i ditt lokala område.

En annan lokal möjlighet online som även hjälper med att driva trafik till din webbplats, är att registrera ett kostnadsfri företagsprofil på Google. Det gör att människor kan hitta ditt företag på Googles sök- och karttjänster.

5. Använd digital annonsering som Facebook-annonser

Småföretag kan använda digital reklam för att nå sin målgrupp effektivt. Facebook-annonser är ett viktigt verktyg som hjälper företag att annonsera till specifika målgrupper baserat på plats, ålder, intressen och andra faktorer. Genom att använda Facebook-annonser kan småföretag nå lokala målgrupper med lätthet och noggrannhet, även med en begränsad budget.

Facebooks avancerade inriktningsalternativ, som lookalike-målgrupper, gör det möjligt för företag att nå personer med liknande intressen eller egenskaper som en redan etablerad kundbas hos företaget.

MediaDoer gör hela resan med Facebook-annonser för småföretag, så kontakta oss för kostnadsfritt möte få veta hur.

6. Övervaka statistik

Att övervaka statistik är avgörande för alla småföretag som bedriver marknadsföringsaktiviteter. Exempelvis så använder många företag, små som stora, Google Analytics på sin webbplats för att spåra resultatet av marknadsföringskampanjer, webbplatsbesökare, konverteringar och sökmotoroptimeringsinsatser. Genom att titta på dessa mätvärden, kan småföretagare få en bättre förståelse för hur deras marknadsföringsinsatser presterar och identifiera områden för förbättring.

Med denna insikt kan de anpassa sina strategier för att maximera sina mål. Till exempel, om en viss taktik inte har genererat många leads eller försäljningar, kan det vara fördelaktigt att flytta fokus mot en annan strategi.

7. Lär dig och utveckla din marknadsföringskunskap

Det är viktigt att lära och utveckla sin marknadsföringskunskap kontinuerligt. Som småföretagare måste du vara före dina konkurrenter och attrahera nya kunder. Att ha ett fast grepp om marknadsföringsprinciper och strategier är därför avgörande. Det finns många resurser tillgängliga för att förbättra din marknadsföringskunskap, inklusive onlinekurser, nyhetsbrev, guider, och seminarier.

Att lära sig grunderna i marknadsföring, såsom målgruppsanalys, segmentering, och positionering, är en bra utgångspunkt. Att utveckla avancerade marknadsföringskunskaper inom digital annonsering, marknadsföring på sociala medier och innehållsmarknadsföring, kommer att hjälpa ditt företag att nå flera mål.

Ju mer kunskap du har, desto bättre rustad kommer du att vara för att fatta välgrundade marknadsföringsbeslut som hjälper ditt småföretag att nå målen.

8. Få support från en marknadsföringsfirma

Med marknadsföring för sitt företag, så kan stöd från en marknadsföringsfirma eller konsult kan vara en avgörande faktor för att nå bättre framgång. Dessa experter kan ge värdefull vägledning och hjälp med att utforma effektiva marknadsföringsstrategier som kan hjälpa dig att ta ditt företag till nästa nivå. Att anlita en marknadsföringsfirma eller konsult kan ge dig nya idéer och expertiskunskap. De kan hjälpa dig att identifiera din målgrupp, skapa effektiva meddelanden, och generera leads via flera marknadsföringskanaler.

De kan också ge insikter om trender i din bransch och hjälpa dig att hålla dig uppdaterad med de senaste bästa metoderna för marknadsföring. Att anlita en marknadsföringsfirma eller konsult kan öka din framgång genom att ge en konkurrenskraftig fördel, samt att de kan göra både delar eller hela delen av marknadsföringen.

Om du vill få support med marknadsföringstjänster så kan du kontakta oss för ett kostnadsfritt möte.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är effektiv marknadsföring avgörande för att småföretag ska kunna navigeras sig fram på dagens konkurrensutsatta marknad. Genom att implementera en välplanerad marknadsföringsstrategi, kan företagare skapa varumärkesmedvetenhet, bygga kundlojalitet och generera intäkter. Småföretag kan använda kostnadseffektiva och gratis marknadsföringsverktyg, som att bygga en onlinenärvaro och använda sociala medier för att skilja sig från konkurrenterna.

Genom att hålla dig uppdaterad med de senaste marknadsföringstrenderna och teknikerna, kan du se till att dina marknadsföringsinsatser är framgångsrika och effektiva.

Antti Ekström

Antti Ekström

Marknadsförare

Marknadsförare med stort intresse för digital och automatiserad marknadsföring samt företagande. Driver MediaDoer. Nätverka med mig på LinkedIn!
Föregående Nästa
7 sätt att generera leads på autopilot

7 sätt att generera leads på autopilot

Leads - en avgörande komponent för varje företags framgång. Men vad är egentligen leads och varför är det så viktigt? Inom affärsterminologi refererar leads till potentiella kunder som visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att lämna sina...

läs mer
Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Vill du förbättra kundupplevelsen på din företagswebbplats? Är du trött på att spendera tid och resurser för att hantera upprepade förfrågningar? Eller är du egenföretagare med alla bollar i luften? Lösningen på dina problem kan ligga i den senaste tekniska...

läs mer

Kostnadsfri kunskap för dig

Vi har ett växande bibliotek med guider, mallar, checklistor och annat inom marknadsföring, som du kan få tillgång till helt kostnadsfritt. Kolla in Resursbiblioteket här.

"

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!