Hur du använder innehållsmarknadsföring för ditt småföretag

av Antti Ekström | 2023-01-13 | Analyser & mätning, Företagande, Innehållsmarknadsföring, Marknadsföringsstrategi, Sociala medier

Uppdaterad:
2023-01-13
Antal ord:
1953
Lästid:
9 minuter

Innehåll, marknadsföring och småföretagande passar ihop

Innehållsmarknadsföring är en viktig del av dagens digitala marknadsföring. Det gör det möjligt för småföretag att få kontakt med potentiella kunder, generera leads, och bygga förtroende. I det här blogginlägget kommer vi att titta på grunderna för innehållsmarknadsföring och ge några tips om hur du kan använda det för att marknadsföra ditt småföretag.

Vad är innehållsmarknadsföring?

Innehållsmarknadsföring är en strategi för att skapa och dela värdefullt innehåll för att locka och engagera sig med en målgrupp. Det kallas också vanligen på svengelska “content” eller “content marketing“. Genom att använda intressanta artiklar, bloggar, videoklipp, och andra former av media, kan innehållsmarknadsförare och företagare engagera sig med sin publik på ett sätt som är både informativt och underhållande. Innehållsmarknadsföring ger företag en stor chans att få kontakt med sina kunder på ett autentiskt och organiskt sätt. Detta gör att de kan bygga förtroende och relationer med sina kunder. Innehållsmarknadsföring blir allt populärare bland företag, stora som små, som ett effektivt sätt att bygga varumärkesmedvetenhet och kundlojalitet.

Innehållsmarknadsföring kan användas för att rikta in sig på rätt kunder och skapa engagerande innehåll som resonerar med dem. Resultatet är oftast ökat kundengagemang för företagen. Innehållsmarknadsföring är en ovärderlig tillgång för företag som vill öka sin synlighet online och nå potentiella kunder som företag (B2B) och konsumenter (B2C).

Sammanfattningsvis är innehållsmarknadsföring en värdefull tillgång för småföretag att ha i sin verktygslåda för marknadsföring. Det ger möjlighet att bygga relationer och öka varumärkesmedvetenheten, samt potentialen att driva leads och försäljning. Därför är det viktigt för småföretag att överväga att integrera denna strategi i sin marknadsplan.

Innehållsmarknadsföring är ett bra verktyg för småföretag

Innehållsmarknadsföring kan hjälpa småföretag att driva trafik till sin webbplats och konvertera fler besökare till kunder. Genom att skapa innehåll som blogginlägg, videoklipp, och infografik, kan företag nå ut till sin målgrupp och skapa mer intresse för sina produkter och tjänster. Genom att tillhandahålla värdefullt innehåll som är intressant och användbart, kan företag se till att innehållsmarknadsföring är en integrerad del av deras (digitala) marknadsföringsstrategi.

Det är också kostnadseffektivt eftersom det ofta kräver minimala resurser och ger mycket tillbaka. Innehållsmarknadsföring har därför blivit en viktig del av marknadsföringsstrategin för småföretag. Med innehållsmarknadsföring, kan småföretag nå ut till sin målgrupp med relevant, engagerande innehåll, ofta till en lägre kostnad än betald reklam. I slutändan kan detta kostnadseffektiva sätt att marknadsföra hjälpa småföretag att optimera sin marknadsföringsbudget för maximal avkastning.

4 steg för att skapa en innehållsstrategi för ditt småföretag

1. Skapa dina innehållsmål

Att fastställa dina innehållsmål är det första steget i att skapa en effektiv innehållsstrategi. Innehållsmarknadsföring är ett viktigt verktyg för företag i alla storlekar för att få synlighet, bygga relationer, och driva förutsättningar för försäljning. Det handlar om att skapa innehåll i form av bloggar, infografik, videor, webbseminarier, och mer som sätter dig som en expert i din bransch och utbildar kunder om ett ämne relaterat till ditt företag. Att skapa innehåll som är skräddarsytt för din målgrupps intressen kommer att gå långt för att öka varumärkesmedvetenheten och skapa meningsfulla kontakter med kunderna. Att ha innehållsmål och en innehållsstrategi på plats kan hjälpa till att säkerställa att det skapade innehållet är relevant och effektfullt.

Att identifiera vem din målgrupp är och vilken typ av innehåll de letar efter är nyckeln till att uppnå framgång inom innehållsmarknadsföring. Småföretag kan dra stora fördelar av innehållsmarknadsföring om de görs korrekt. Genom att känna till publiken kan du skapa innehåll skräddarsytt efter deras behov och önskemål, vilket hjälper dig att nå det maximala antalet människor. Dessutom, att förstå vilken typ av innehåll målgruppen gillar och engagerar sig i kommer att säkerställa att ditt innehåll ses av rätt personer. Innehållsmarknadsföring är en viktig investering i alla småföretags strategi och ger dig ett försprång jämfört med dina konkurrenter.

Att sätta tydliga mål, som exempelvis att öka webbplatstrafiken eller generera leads, hjälper dig att skapa rätt typ av innehåll för din publik. Genom att sätta tydliga mål kan du se till att ditt innehåll är skräddarsytt för att nå rätt målgrupp. Planera ditt innehåll i enlighet därmed, och du kommer att kunna få ut det mesta av dina marknadsföringsinsatser för innehåll.

2. Utveckla en effektiv innehållsstrategi

Att bestämma rätt typ av innehåll för din målgrupp är avgörande för effektiv innehållsmarknadsföring. Analysera din innehållsmarknadsföringsplan och förstå din målgrupps behov är de första stegen till innehållsframgång. Forskning kan hjälpa dig att förstå innehållspreferenser på din målmarknad, till exempel innehållstyp, ämnen, föredragna kanaler och engagemang. En innehållsstrategiplan kan vara en paraplydel av en marknadsföringsplan, som kan inkluderas.

Kontinuerlig marknadsföring av ditt innehåll är nyckeln till att få det framför rätt personer och öka din räckvidd. Som sagt är innehållsmarknadsföring ett kraftfullt verktyg för att öka din räckvidd och få innehåll framför rätt personer. Innehållsmarknadsföring är dock endast effektiv om innehåll ständigt marknadsförs och delas med rätt målgrupp.

3. Skapa kvalitetsinnehåll

Att känna din publik och deras behov är avgörande för att skapa effektiva strategier för innehållsmarknadsföring. När du väl vet vilka innehållsmål och vilken innehållsstrategi du ska ta, så är det viktigt att innehållet som ska skapas håller kvalitet.

Att regelbundet hålla koll på de senaste trenderna och nya ämnen hjälper dig att hålla dig uppdaterad om vad som händer i din bransch. Detta kommer att göra innehållsmarknadsföring enklare att veta vad som är relevant att skapa innehåll kring. Genom att förstå de senaste branschtrenderna kan du skapa innehåll som resonerar med läsarna, håller dem intresserade och engagerade.

Och kvalitet på innehåll behöver inte betyda att det måste vara en superproffsig produktion av innehållet. Har du tillgång bara till en dator och smarttelefon så har du redan bra grund för att skapa innehåll. Det är budget ofta som styr hur mycket man vill satsa produktionen men det är inte hinder. Som småföretagare har du alla möjligheter att skapa kvalitetsinnehåll med befintliga resurser.

4. Mät effektiviteten av din innehållsmarknadsföring

För småföretag, så är det att förstå hur besökare interagerar med innehållet du lägger ut, nyckeln till att göra din innehållsmarknadsföringsstrategi mer framgångsrik. Att analysera datan kan ge insikt i vad som resonerar med tittarna och vilket innehåll som behöver justeras. Detta kan hjälpa företag att identifiera potentiella förbättringsområden och skapa en ännu starkare strategi för innehållsmarknadsföring.

Har du innehåll på din webbplats, så är ett mätsätt att analysera webbplatstrafiken. Det är ofta ett bra sätt att mäta effektiviteten i dina marknadsföringsinsatser för innehåll. Antalet delningar och kommentarer på innehåll i sociala medier, till exempel, kommer också att ge värdefull inblick i hur väl ditt innehåll resonerar med din publik.

Att regelbundet mäta olika datapunkter för ditt innehåll är viktigt för att säkerställa att det driver försäljning på kort och lång sikt, eller andra önskade resultat som att nå dina innehållsmål.

Sammantaget är innehållsmarknadsföring ett viktigt verktyg för företag och småföretag att nå sina målgrupper och driva försäljningen. Att regelbundet mäta innehållets respons hos målgruppen, är avgörande för att säkerställa att innehållet uppnår de önskade resultaten. Dessutom bör innehållsmarknadsföring vara en del av en omfattande marknadsföringsstrategi med tydligt definierade mål.

11 idéer för innehållsmarknadsföring

Här är elva stycken generella idéer inom innehållsmarknadsföring som kan inspirera dig att utgå ifrån, för att skapa ditt egna innehåll:

 1. Skapa en innehållsserie “hur-man-gör” som visar fördelarna med dina produkter eller tjänster.
 2. Skriv en serie blogginlägg med branschinsikter som ger läsarna värdefull information om din bransch och dess trender.
 3. Dela kundernas framgångsberättelser på din webbplats och sociala mediekanaler (om de godkänner det så klart).
 4. Utveckla en podd eller videoserie som ger värdefull information och tips relaterade till din bransch.
 5. Skapa infografik eller visuellt innehåll som förklarar komplexa idéer eller data i ett lättförståeligt format.
 6. Skriv artiklar om tankeledarskap som positionerar ditt företag som ledande inom din bransch.
 7. Erbjud ett nyhetsbrev som ger exklusiva erbjudanden och kampanjer till prenumeranter.
 8. Skapa en tävling i eller giveaway för att skapa engagemang och öka varumärkesmedvetenheten.
 9. Använd användargenererat innehåll (UGC, user generated content) genom att uppmuntra kunder att dela sina erfarenheter med ditt företag på sociala medier eller på din webbplats.
 10. Ha ett webbseminarium där ditt företag pratar om ämnen relaterat till din bransch, produkter och tjänster.
 11. Skapa en interaktiv frågesport eller enkät som hjälper kunderna att avgöra vilka av dina produkter eller tjänster som passar bäst för dem.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är innehållsmarknadsföring ett viktigt verktyg för småföretag som vill bygga förtroende och generera leads. Du behöver inte vara expert på innehållsmarknadsföring för att lyckas – bara börja smått och skapa innehåll som fungerar för din publik. Använd de verktyg du har tillgängliga för dig och var inte rädd för att använda data och analyser för att förstå din innehållsstrategi.

Med rätt innehåll, så kan du se att ditt företag börjar sticker ut från mängden.

Behöver du innehåll? Vi skapar det för ditt småföretag

Att skapa innehåll tar tid, och speciellt när man har annat att stå i. Vi gör detta för småföretag, skapar innehåll som SEO-texter, blogginlägg, inlägg till sociala medier med mera. Hör av dig till oss för en kostnadsfri konsultation om din innehållsmarknadsföring.

Antti Ekström

Antti Ekström

Marknadsförare

Marknadsförare med stort intresse för digital och automatiserad marknadsföring samt företagande. Driver MediaDoer. Nätverka med mig på LinkedIn!
Föregående Nästa
7 sätt att generera leads på autopilot

7 sätt att generera leads på autopilot

Leads - en avgörande komponent för varje företags framgång. Men vad är egentligen leads och varför är det så viktigt? Inom affärsterminologi refererar leads till potentiella kunder som visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att lämna sina...

läs mer
Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Varför du ska ha en AI-chattbot på din webbplats

Vill du förbättra kundupplevelsen på din företagswebbplats? Är du trött på att spendera tid och resurser för att hantera upprepade förfrågningar? Eller är du egenföretagare med alla bollar i luften? Lösningen på dina problem kan ligga i den senaste tekniska...

läs mer

Kostnadsfri kunskap för dig

Vi har ett växande bibliotek med guider, mallar, checklistor och annat inom marknadsföring, som du kan få tillgång till helt kostnadsfritt. Kolla in Resursbiblioteket här.

"

Redo att göra ditt företag synligare?

Redo att göra ditt företag synligare?

Att du hittade hit betyder att vi syns och det är något vi vill erbjuda företag att synas mer. Om ditt företag vill synas mer digitalt, så kan vi tillsammans med dig diskutera och offerera marknadsföringstjänster för att möjliggöra detta.

Skicka oss ett meddelande så hörs vi nu!